DE CHAKRA'S
Het woord “chakra” betekent een wiel, of draaiende schijf. In de yogafilosofie zijn de chakra’s draaiende stromen van energie. De chakra’s bevinden zich in en om het fysieke lichaam, van de basis van de ruggengraat tot de kruin.


DE CHAKRA'S
Home              Yogadans              De chakra's              De docent              Workshops             Ervaringen             Contact
Het eerste chakra, aan de basis van de ruggengraat, is onze verbinding met de aarde. Dit chakra staat voor veiligheid en zekerheid. Het gevoel stevig op de grond te staan. Bij Yogadans beginnen we met dit chakra. We beginnen rustig, meestal zittend of liggend. We warmen het lichaam op, met een focus op de voeten, benen en buik- en rugspieren.
Het tweede chakra staat voor plezier, sensualiteit, flexibiliteit en vloeiendheid. Dit chakra wordt geassocieerd met water. Het tweede chakra bevindt zich in de onderbuik en bij het dansen focussen we op de heupen. We warmen de heupen op, bewegen in cirkelvormige bewegingen en met vloeiendheid, als water dat stroomt.
Het derde chakra omvat onze kracht en onze autoriteit. Dit chakra bevindt zich in het maaggebied, ons krachtcentrum en is verbonden met het vuur in onszelf. Bij het derde chakra wordt het dansen intensiever. We dansen met veel energie en vitaliteit op uptempo muziek, vaak met drums en trommels.
Het vierde chakra is het centrum van onze compassie, vriendelijkheid en liefde. Dit chakra bevindt zich op de plaats van het hart. De bewegingen bij dit vierde chakra hebben een focus op het bovenlichaam, de borstkas en de armen. Tijdens het dansen maken we contact met elkaar door bijvoorbeeld te dansen in een cirkel.
Het vijfde chakra bevindt zich op de plaats van de keel. Dit chakra staat voor zelfexpressie, communicatie, plezier, geluid, zingen, creativiteit en de waarheid spreken. Bij dit chakra dansen we vol spontaniteit, energie en plezier. We dansen op snelle, vrolijke muziek en vinden onze eigen expressies en dans.
Het zesde chakra wordt geassocieerd met intuďtie, ruimte en licht. Dit chakra bevindt zich tussen de wenkbrauwen in het midden van het voorhoofd. Bij Yogadans brengen we in dit chakra het tempo rustig naar beneden en komen we terug bij onze kern. We koelen het lichaam af en stretchen het lichaam na al de voorgaande inspanning.
Het zevende chakra staat voor het denken en wijsheid. Dit chakra bevindt zich op de plek van onze kruin. Het zevende chakra is de plaats van verbinding tussen onze lichaam en geest. Hier bewegen we alleen nog heel langzaam en rustig, bijna meditatief. Uiteindelijk eindigen we met een geleide meditatie of relaxatie.